Taş Mektep Öncesini Anlatı |
“…Lisenin ikinci katı 1916 yılında tamamlanır ve öğrenci sayısı giderek artar. Ancak ülkenin Balkan ve 1. Dünya Savaşı’na girmesiyle öğrenci sayısı azalmaya başlar. Mevcut sayısı 49’a düşen okul Çanakkale Savaşı’nda sadece dokuz mezun verir. Mustafa Kemal önderliğinde Kurtuluş Savaşı başlayınca ülkenin her köşesinde olduğu gibi Kayseri de kadınıyla, çocuğuyla, yaşlısıyla, genciyle bu savaştaki yerini alır. Kayseri Lisesi de kurtuluş mücadelesinde üzerine düşen vazifeyi yapar. Kayseri Lisesi son sınıf öğrencileri eğitimlerini yarıda bırakıp gönüllü olarak cepheye giderler fakat geri dönmezler. Kayseri Lisesi’nin millî mücadele yıllarındaki mezuniyet defterinde: ‘Son sınıf talebeleri Sakarya Savaşı için cephede şehit düştüğünden bu öğretim yılında okul mezun verememiştir.’ cümlesi yazılmıştır.”
Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK Kayseri’ye dört kez gelir. İkinci gelişi Erzurum dönüşündedir. (13 Ekim 1924) Bu kez yanında eşi Lâtife Hanım da vardır. Ertesi gün Kayseri Lisesi’ni ziyaret ederler. Atatürk lisenin şeref defterine kendi el yazısı ile şöyle yazar ve imzalar:
“Kayseri Lisesini, müdürüyle, muallimleriyle, bütün talebesiyle Cumhuriyetin ateşli, feyizli bir ocağı bulduk.”
Tülay Hergünlü
Dünden Bugüne Anadolu’nun Dekorları
Kayseri Bölümü Sayfa: 174-175
Fotoğraflarla Atatürk’ün Kayseri’ye gelişleri 1930 Kayseri Lisesinin önünde Kayseri Lisesi gençleri ile…
1949 ve 1950 Kayseri Lisesi Emin Atlı'nın albümünden
Mezunumuz GIYASİ TOKAOĞLU Kayseri'nin yetiştirdiği en büyük futbolcusudur. Büyük kaptanımızla gurur duyuyoruz.
Kayseri Lisesi denince herkesin aklına okuldan mezun olmuş ünlüler geliyor. Ya okula çok hizmeti ve katkısı olanları 1966-80 arası okul müdürü olan babam rahmetli Mahmut Taşkın'ın bu liseye hizmeti çoktur. Bir tanesini anlatayım: Okul spor ve konferans salonunun arazisi, salonun yapımından önce lise arazisinin dışındaydı ve bir Ermeni vatandaşa aitti. Nuh deyip peygamber demeyen arazi sahibini yüksek insani vasıflarıyla ikna etmesi, Kayseri-Ankara arasında kendi cebinden mekik dokuyarak, Milli Eğitim Bakanlığına salonun yapımı için karar çıkarttırması, Mahmut Taşkın'ın Kayseri Lisesine büyük hizmetidir. Reklam olmasın diye açılış bile yaptırmamıştı.